Mummy copy paste daripada url di bawah:
Bahan-bahan ( 5 - 7 biji )
1 cawan (250ml) Tepung gandum
1 sudu teh margerin/mentega (suhu bilik)
1 sudu besar susu pekat manis ( jika tiada, boleh ganti: 1sudu susu tepung + 1 sudu gula)
1 sudu teh yis (tak kesah jenama apa pun)
1/4 cawan air suam2 kuku (jgn terlampau panas)
secubit garam (sikit je taw)
Gula / coklat untuk hiasan
Cara-cara
Letak yis kedalam air suam, kacau dan biarkan seketika
Gaulkan tepung, marjerin, susu pekat manis dan garam sehingga sebati
Pastikan tiada ketulan2 besar, kemudian masukkan air suam barcampur yis tadi
Uli atau gaul sampai sebati lebih kurang 15 minit
Biarkan adunan selama 30 minit, adunan akan kembang 2 kali ganda
Setelah dibiarkan, uli semula adunan selama 5 minit. Kemudian bentukan donut mengikut citasara masing2. Pastikan tangan dan dulang untuk susun donut yang sudah dibentuk bertepung sedikit
biarkan donut tadi selama 10 minit (agak2 dia jadi kembang balik)
Panaskan minyak (serdahana), bolehlah goreng donut tersebut. (jangan simpan lama-lama sangat, nanti terlampau lembik.
Drp alkepon
Terima kasih ye untuk resepi ni.. Dari awal kahwin sampai anak dah dua masih guna resepi ni cuma sy gandakan je sukatannya :)
ReplyDeleteAssalam halalkan resepi ni untuk sy bt pada ank2😊
ReplyDelete