Suka makan Famous Amos Choc Chips? The kids love it! But.. Mummy selalu bagi alasan kalau diorang suruh beli...first, it's a bit pricey and secondly..it's too sweet for me (and they will eat it in minutes! There gone 100g of Famous Amos with high content of sugars!!)
This recipe is my favourite! The crunchiness..nice chocolaty taste..the sweetness..it's just right!! Emmmm... The best choc chips ever!!! Even Daddy gives his approval..he loves it!! (he doesn't eat d Famous Amos- it's too sweet for him and..he hates chocolate! Heheheh...selamaattt..kurang pesaing utk Mummy ;P )
Okey..here's the recipe which you can find in http://myresipi.com/top/detail/24
Bahan-bahan ( untuk 100 biji )
Mummy convert kepada cawan untuk mudah sukat..
450g tepung gandum (Mummy guna 4 cawan)
1 biji telur
250g mentega
115g gula halus (Mummy guna 1/2 cawan)
110g gula perang (1/2 cawan)
100g chocolate chips ( Mummy suka dark choc chip / semi sweet choc chip)
3 sudu besar cocoa powder (Mummy pakai brand Hershey's utk rasa yang baik)
250g gajus (panggang dan cincang halus) / Mummy pakai badam cincang - Mummy buat separuh aje sebab adunan Shu'aib tiada kacang..Mummy guna dalam 1 cawan badam cincang)
1 sudu kecil baking soda
Cara-cara
Pukul mentega dan gula sampai kembang
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan tepung + baking soda + cocoa powder yg telah diayak, sedikit demi sedikit
Masukkan chocolate chips dan kacau
Mummy bahagi adunan kepada 2 bahagian..
Satu bahagian letak gajus dan satu lagi Mummy biar plain choc chips ajer (Mummy tambah lagi choc chips biar sesuai) dan gaul lagi
Buat bulat kecik-kecik dan tekan dengan garfu atau apa-apa bentuk yang disukai
Bakar dalam oven pada suhu 160C selama 15 minit
Cubalah.. Mmmm..sungguh enak!
Malam ni cuma bakar 2 tray dalam oven kecik.. Esok sambung lagi..
Haa..baki doh hendaklah disimpan dengan baik..balut dengan cling wrap dan masukkan dalam peti sejuk
No comments:
Post a Comment