Wednesday, September 26, 2012

Asam Pedas Ikan Kerisi Ala Melaka

Pagi tadi rakan dari Zon Bangsar Pudu call.. cerita itu ini begitu begini..sebelum beliau berkejar ke Melaka untuk memberi ceramah. Itu yang tetiba teringatkan masakan Asam Pedas Melaka.

Masa mula-mula kahwin dulu..Daddy bawa jalan-jalan ke Bandar Melaka. Pakcik beca bawa kami dinner somewhere di Kg Laksamana (?).. Set nasi putih, asam pedas, telur masin dan kobis goreng. Simple aje..tapi fuhhh! Siap keluar peluh bagai...berselera betul kami makan!

Petang tadi..dalam gerimis mengundang..gagah Mummy singgah kedai mamak beli telur ayam kampung (mahal rupanya wehhh! 10 biji = RM7.00).. Daun kesom, bunga kantan..

Balik..keluarkan ikan, cili kering yang dah siap blend..bawang etc. Zup zap zup zasss..7malam siap la Asam Pedas Kerisi, telur dadar kosong, ikan masin dan sayur campur. Kat dalam peti ais ada udang masak tempoyak kacau...

Haaa..dengan nasi panas..cuaca sejuk-sejuk mendung.. Daddy pun sampai ..sedang elok aje la untuk dinner bersama2... Haaa..jemput makan! Cuba la... pasti bertambah nasi seperiuk ;D

Resipi Asam Pedas Mummy ambil dari sini:
http://www.myresipi.com/top/detail/723

Ini resipinya:

Bahan-bahan ( 1 keluarga boleh makan )
1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
4 ulas bawang merah-ditumbuk
3 ulas bawang putih-ditumbuk
2cm kunyit hidup-ditumbuk
1 btg serai dititik
3 btg daun kesum (Mummy pakai 12)
1 bunga kantan-dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
1 1/2 mangkuk kecil air biasa
garam dan gula (ikut rasa)
minyak masak
sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Mummy tambah 5 bendi muda

Cara-cara

Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.

Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.

Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.

Masukkan ikan, bendi, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment