Monday, December 28, 2015

Learning Piano

Shu'aib sambung belajar piano semula..
Dulu dah start belajar.. tak ingat berapa bulan..(tak sampai setahun). Pastu berhenti sbb Mummy dan Daddy tak boleh nak commit utk hantar ke kelas setiap minggu. Sian anak Mummy..selalu tanya bila boleh belajar semula piano.

Tapi bukan mudah nak cari guru yg dapat datang mengajar (during weekdays). Alhamdulillah.. Allah bukakan jalan..jumpa guru yg boleh mengajar di kedai kopi yg Mummy selalu minum.

Since dah ada guru..adik pun nak belajar main piano. (Adik tiada basic utk piano langsung..jadi kena mula dari awal la ya dik!) Kena rajin practice :)

Ni Mummy letak gambar untuk anak2 ingat semula..gelagat baru-baru belajar piano :D

Please excuse the kain pelikat ;)

Adik baru belajar untuk gunakan satu tangan



Sunday, December 13, 2015

Doa menjaga rumah/ premis pejabat/ kedai

Sunday, November 29, 2015

Happiness is something you decide on ahead of time

For me..to remember...
(From FB)


The 92-year-old, petite, well-poised and proud lady, who is fully dressed each morning by eight o’clock, with her hair fashionably coifed and makeup perfectly applied, even though she is legally blind, moved to a nursing home today. Her husband of 70 years recently passed away, making the move necessary. After many hours of waiting patiently in the lobby of the nursing home, she smiled sweetly when told her room was ready. As she maneuvered her walker to the elevator, I provided a visual description of her tiny room, including the eyelet sheets that had been hung on her window. “I love it,” she stated with the enthusiasm of an eight-year-old having just been presented with a new puppy. “Mrs. Jones, you haven’t seen the room …. just wait.” “That doesn’t have anything to do with it,” she replied. “Happiness is something you decide on ahead of time. Whether I like my room or not doesn’t depend on how the furniture is arranged, it’s how I arrange my mind. I already decided to love it. It’s a decision I make every morning when I wake up. I have a choice; I can spend the day in bed recounting the difficulty I have with the parts of my body that no longer work, or get out of bed and be thankful for the ones that do. Each day is a gift, and as long as my eyes open I’ll focus on the new day and all the happy memories I’ve stored away, just for this time in my life.” She went on to explain, “Old age is like a bank account, you withdraw from what you’ve put in. So, my advice to you would be to deposit a lot of happiness in the bank account of memories Thank you for your part in filling my Memory bank. I am still depositing.” And with a smile, she said: “Remember the five simple rules to be happy: 1. Free your heart from hatred. 2. Free your mind from worries. 3. Live simply. 4. Give more. 5. Expect less


Friday, November 27, 2015

Tips duduki rumah baru

Daripada FB

Tips Duduki Rumah Yang Baru 
samada rumah sewa yg dh lama di tinggalkan kosong atau rumah baru siap.

1. Azan
Melaungkan azan ketika pertama kali masuk rumah baru. Ia juga baik bagi bangunan yang telah lama ditinggalkan dan tidak dihuni oleh sesiapa. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis/rumah) itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sbgai Al-'Ammar) yang suka tinggal di rumah yang tidak berpenghuni.

2. Membaca surah Al-Baqarah
Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah." Selalunya bila masuk rumah baru kita hanya membaca Yaasiin sahaja. Sepatutnya Surah Al-Baqarah yang menjadi pilihan untuk dibaca apabila memasuki rumah baru.

3. Banyakkan Solat dan Membaca Al-Quran
Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yang bermaksud: "Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (hadis riwayat Al-Baihaqi)

4. Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas
Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya 7 malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak satu kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi sekali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.

5. Pagar Rumah Secara Islam
Perbuatan memagar rumah dengan menanam atau menggantung sesuatu di penjuru atau sudut-sudut tertentu di rumah atau bangunan yang diduduki dengan kepercayaan bahawa benda tersebut akan menjaga dan memelihara keselamatan penghuninya adalah perbuatan yang bertentangan di sisi Islam. Bagaimana pun ada cara yang dibolehkan dan digalakkan mengikut ajaran Islam. Caranya ialah dengan 'memagar rumah' dengan merenjis air Yassin di sekeliling rumah.

Ikut panduan berikut: 
Ambil air kemudian baca surah Al-Fatihah, ayat Kursi, Surah 3 Kul (Al-Ikhlas, Al-Falaq dan Al-Nas). Kemudian tiup ke dalam air tersebut perlahan-lahan hingga habis nafas. Setelah itu, jirus dan renjiskan air tersebut ke setiap penjuru rumah dengan mulai dengan penjuru yang terletak di sebelah kanan dan penjuru seterusnya, mengikut arah berlawanan jarum jam.

Exam: Petua Untuk Ibubapa

Sumber daripada FB

Alhamdulillah dengan segala nikmat Nya. Hari ini saya terpanggil untuk berkongsi 1 tips mudah yang saya amalkan sejak sekian lama. Tips yang mudah ini saya perolehi hasil dari 1 perkongsian seorang Guru Besar di Sekolah anak saya 9 tahun yang lalu. Amat tertarik saya dengan kemujaraban tips ini setelah melihat sendiri 1 demi 1 kejayaan anak anaknya dengan limpahan rahmat dari Allah.. apakah tips itu ? Berkesan ke ?

9 tahun yang lalu , ketika anak saya berusia 12 tahun bakal menduduki UPSR.. waris dikumpulkan dan pihak sekolah berbincang cara untuk "upgrade" anak anak. Sentuhan 1 adalah penjagaan solat. Disusuli pemakanan. Diselaraskan dengan persekitaran yang bersih dan aman bisa mempengaruhi kecerdasan anak anak ini. Kebersihan turut diutamakan. Kelembutan turut dipupuk namun ketegasan dari pihak waris perlu ada dalam mengawasi setiap aktiviti anak anak yang bakal menduduki peoeriksaan. Saya anat tertarik dengan tips.." No tv..no outdoor events ..no cinema..no shopping mall !" Lalu secara peribadi , saya mohon puan pengetua yakni Puan Hajjah Imson kembangkan tips dari nya itu..

Alhamdulillah , satu demi satu tips nya dijelaskan bahawa itu semua bisa mmudaratkan akal fikiran anak anak kita yang sentiasa dalam proses pembelajaran , yang sentiasa fresh dan mudah terpengaruh. Lalu saya bertanyakan tips beliau memandangkan semua anak anaknya berjaya meskipun mereka suami isteri sentiasa sibuk dengan tugasan masing masing...

Rahsianya... setiap kali anak bakal menduduki peperiksaan , pada sebelah pagi , beliau akan check jadual peperiksaan anaknya. Paper 1 bermula jam 8.00am , maka dia bersedia awal ( meskipun dalam pejabatnya ) dengan wudhuk dan senaskah Yassin. Solat dhuha diutamakan terlebih dahulu sebelum membaca yassin pada pagi itu.  Sebaik saja naluri ibunya dapat rasakan anaknya sudah bersedia..maka beliau mula membaca Yassin. Jika ada 3 paper exam dalam 1 hari..3kali lah beliau mengamalkan tips ini. Itu saja rahsianya. Nampak macam remeh pulak ..keluh hati saya. Tersenyum kelat saya selepas mendengar huraian darinya. Pun begitu beliau menyelit " buat dulu..Allah bagi keberkesanannya pada anak anak kita " teruja pulak saya nak tahu...

Saya abaikan tips itu..dalam kata mudah , saya tidak memandang serius akan tips itu. Sampailah pada saat anak sulung saya nak hadapi SPM. Saya teringat semula cara ini. Allah membuka hijab dan saya akui ini ada terkandung kebesaran Allah. Lalu saya bersedia untuk amalkan seperti yang disarankan beliau..

Pada hari pertama SPM. Paper 1.. Saya bersedia baca yassin dan solat dhuha sebelumnya. Sungguh hati saya rasa sebak. Semacam rasa ada 1 gerakkan hati merasai anak saya sedang berdebar debar. Lalu saya yakin Allah saja yang dapat menenangkannya. Saya memohon agar Allah memberi ilham kepada anak saya untuk menjawab soalan dengan mudah dan tenang  . 1 tips lagi yang saya iringkan kepada anak saya..jika terlupa akan sesuatu..urut lembut belakang leher dan berselawat bbrapa kali mohon Allah berikan ilham utk ingat semula.. saya lakukan tips ini dengan sepenuh keyakinan kepada Allah.. itulah pesan Puan Pengetua..betapa yakin pada kuasa Allah itu mutlak..amatlah penting..

Sekembalinya anak saya dari sekolah..dengan senyuman yang meleret..dia bertanya " tadi mama baca yassin kan ?" Saya pura pura terkejut..dan tanya kenapa. Lalu dia maklumkan bahawa sebaik saja masuk ke dewan pperiksaan , dia jadi gemuruh..resah dan serba tak kena. Sekitar jam 8.15am..tiba tiba hatinya jadi sangat tenang. Rindu pada mama dan dapat ilham membuak buak untuk jawab soalan. Rasa mudah sangat. Malah tips berselawat bila terlupa juga mujarab. "Allah bagi kakak ingat apa yang kakak lupa ". Hal yang sama turut dirasai oleh anak yang kedua..PMR. subhana Allah..hebatnya Allah. Kalam kalam Allah sungguh berhikmah. 

Alhamdulillah..sukanya saya..tatkala anak saya sebut " ALLAH YANG BAGI KAKAK INGAT ..." betapa keyakinan pada Allah itu amat penting.. ( ayat itu sering ditekankan oleh Puan Pengetua dulu kpd anak2 muridnya )

Saya terusan amalkan tips itu berterusan dari anak sulung hingga bakal yang bongsu hadapi Isnin nanti. Insha Allah. Malah semasa anak sulung nak STPM dulu pun..meskipun dah mengulangkaji berulang kali..namun keyakinannya terhadap "kuasa Allah" tetap utuh di ingatan. Terima kasih kepada Puan Pengetua yang telah terapkan 1 didikan yg utama dalam diri pelajarnya. Betapa keyakinan kepada Allah adalah 1 keutamaan......Allah Maha Hebat..Maha Sempurna..Tidak pernah tidur dan lupa...

Cubalah amalkan tips mudah ini. Bacalah Kalam kalam Allah walau dalam apa situasi sekalipun..hati yang mendengar dan membaca akan rasa tenang setenangnya..Subhana Allah...saya sudah.....

Monday, November 16, 2015

Joyce Gunting Rambut

Disebabkan nombor telefon dalam hp Mummy selalu hilang..maka, Mummy parking nombor Joyce tukang gunting rambut ni kat sini ;)


Tuesday, November 10, 2015

Resipi Ayam Sos Tiram (Mak)

Caranya:

Separuh ekor ayam..bersihkan. Letak garam dan kunyit..lalu digoreng. Ketepikan.

Panaskan kuali..letak sedikit minyak.
Tumiskan bawang besar (dipotong bulat), kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
Setelah layu, masukkan sedikit cili kisar. Tumis seketika.

Kemudian, tambah 2 sb sos tiram. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi..dan gaulkan.
Rasa.. (Selalunya saya tak letak garam..sebab ayam sudah masin, dan sos tiram juga masin)
Masukkan cili merah dan daun bawang jika mahu.
Selamat mencuba

Sambal Tok Tok

SAMBAL TOK TOK
(resipi drp Facebook Resipi Orang Kampung)

Segenggam ikan bilis, basuh goreng garing
Sebiji bwg besar hiris kasar*
15bj cili api (boleh tambah atau kurangkan)*
2 btg cili merah patah 2*
Sesikit belacan (optional)*
Sedikit asam limau
Goreng semua bhn * hingga layu 
Angkat & tumbuk bersama ikan bilis.
Boleh tmbah sesikit gula & garam kalau suka.


Ayam Kukus Halia



Friday, November 6, 2015

Friday, October 30, 2015

Bread and butter pudding


Recipe to keep!




Mummy juga letakkan bbrp kiub butter di atas campuran roti/susu/telur tadi sebelum dibakar di dalam oven.

Mmg sedap! Cubalah

Wednesday, October 14, 2015

Rendang Ayam Nismilan!

Resipi rendang ayam ni..adalah resipi harian omak (daddy) di Negeri Sembilan..
Cubalah! 

Ini variasi rendang ayam drp resipi yg sama..cuma last sekali sebelum tutup api..masukkan kacang panjang ke dalamnya.

Bahan-bahannya:
Cili api segenggam kecil
Kunyit hidup seinci
Serai 3 atau 4 batang
Asam keping 2
Ayam seekor
Santan
Garam

Caranya:
Cili api dan kunyit diblend halus..
Kemudian masukkan serai..blend kasar

Masukkan ayam dalam kuali..
Masukkan bahan yg dikisar..
Tabur sedikit garam kasar
Kecutkan ayam biar hingga air hampir kering

Masukkan santan cair secukupnya..
Biar menggelegak
Masukkan asam keping
Masukkan santan pekat secukupnya dan kacau
Biar menggelegak dan boleh dikeringkan jika nak dibuat rendang.
Perisakan dengan garam


Resipi Rendang Ayam/ Daging

Rendang Ayam (atau daging)
http://aziejaya.blogspot.my/2014/05/rendang-ayam-yang-sedap-dan-tahan-lama.html?m=1
Resipi yang sama.. Mummy masak daging qurban tadi 

Ini pula rendang ayam yg dimasak masa raya haji yg lalu menggunakan resipi yg sama. Sedap!

Bahan bahan:
2 ekor ayam
1 kg bawang merah - hiris
3 labu bawang putih - hiris
4 inci halia - hiris
4 inci lengkuas - tumbuk
2 inci kunyit hidup - tumbuk
4 batang serai - titik
4 senduk cili kisar - ikut suka pedas
Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
4 kg santan 
2 keping asam keping - ikut rasa
Garam 
Gula
Daun kunyit - opsyenal
Sedikit kerisik - opsyenal utk warna gelap

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas yang ditumbuk. Tumis sehingga cili benar benar garing.

Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut. Masukkan sedikit santan cair bagi membolehkan ayam masak. Setelah itu, baru dimasukkan semua santan dan masak dengan api perlahan sahaja. 

Akhir sekali, masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping secukup rasa. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak. Jika suka, boleh taburkan daun kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api.

Sunday, September 6, 2015

Sleep training...



Dear boys..
Please sleep tight...
Don't come to Mommy's room again (in the middle of the night).. I need a good sleep.
With lots of love..
~Mommy~
#sleeptrainingfail

Saturday, September 5, 2015

Yeay! It's the weekend! Ops! Oh! I'm a mom ;)

Hehehe 
Happy weekend everyone!

Tadi..dah pukul 3 ptg..baru rasa lega..boleh rehat dulu sementara nak tunggu Asar.

Tengah sedap landing atas katil, sambil melunjur serta meregangkan otot-otot yg dah tua ni.. dengar bunyi kotak2 di tarik keluar masuk.
Then adik masuk bilik..panjat sana sini sambil buka tutup laci dan intai segala rak yang ada..

"Adik! Cari apa?"
"Cari barang Mummy.."

Okay..biarlah! Mummy pun berehat seketika.. (baca: dua tiga ketika 😉)
.
.
.
.
.
Eh! Senyap sunyi je budak-budak ni? Mana depa?
.
.
.
.
.

Hah! Adik!!!
Adik buat apa ni????


Adik buat puppet.. (baca: dengan muka innocent!)






Grrrrrr..hadoi la anak!

Tengok ni..kat bawah ni...
Huhuhu


Siap dah landing sedapppp lagi!
Siapa yg kena kemas segala beads, kapas, benang, stoking, gam dll yang bersepah? Mummy jugaaaa 

;P

There goes my Saturday!
Happy weekend peeps!




Monday, July 27, 2015

Resipi Nasi Daging (Periuk Noxxa)


Resipi ni ubah suai drp Myresipi (Salwahcm) http://www.myresipi.com/top/detail/593

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 5 pot beras Basmathi
  • 1/2 ke 1 kg daging (Saya: potong sebesar genggaman baby)
  • 1 bungkus rempah sup bunjut Adabi
  • 1 sudu besar rempah kurma
  • 1 inci halia
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • Campuran minyak sapi dan minyak masak utk menumis
  • 1 st (mambung) tomato soup (atau ganti dengan sikit sos tomato secukup rasa)
  • 4 pot air rebusan daging dan 1.5 pot susu cair (atau boleh juga diganti dengan santan)
  •  Garam/ pati kiub ayam secukup rasa
  • Bawang goreng, daun bawang & daun sup (ditabur atas nasi sebelum dihidangkan)

Cara-cara

  1. Rebus daging bersama rempah sup bunjut Adabi, rempah kurma dan sedikit garam. (Saya guna fungsi HP 10 min- sbb guna daging batang pinang)
  2. Pastikan daging empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasinya.
  3. Basuh beras dan toskan.
  4. Tumis halia, kulit kayu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau. (Fungsi Stir Fry)
  5. Masukkan beras dan kacau sekejap.
  6. Masukkan air rebusan daging dan susu cair (mengikut sukatan di atas).. Masukkan daging. Campurkan tomato soup dan perisakan dengan garam.
  7. Tutup periuk dan tekan butang HP (5 minit). Keluarkan stim dan biar pd fungsi Warm.. 
  8. Hidangkan Nasi daging..tabur bawang goreng dan daun bawang/ daun sup di atasnya
  9. Sedap dimakan dengan dalca dan air asam.

Air Asam Utara
Bawang besar (hiris)
Cili merah (hiris)
Tomato (didadu)
Sedikit kerisik dan sikit gula

Sedikit cili merah dan cili api, belacan, air asam jawa, garam (ditumbuk seperti buat sambal belacan)
Campurkan semua bahan kedalam bahan2 yg dihiris/ didadu.. Rasakan garam gula dan asamnya.. Biar secukup rasa!

Selamat mencuba

Sunday, July 26, 2015

Happy Birthday Suhail!


You’re wished a day of laughter
and lots of birthday cheer
with good times you’ll remember
throughout the coming year.

Mummy hopes you know this comes to you
with a special loving touch
that every day the whole year through
you’re loved so very much.


Happy Birthday adik...

Be like a shooting star!!!

































Wednesday, July 22, 2015

Saturday, July 18, 2015

Selamat Hari Raya!

Solat Hari Raya di kawasan rumah..
Cuaca agak mendung..depa jalan kaki ja..


Sebab makan dulu sebelum ke masjid..orang dah ramai.. Sembahyang raya kat luar (bawah khemah).. Hehehe


Mummy tunggu Opah kat rumah...

Kami tak kemana..

Family besar Opah Chu datang di awal pagi..
Diikuti oleh Opah Kajang dan family ..
Malam.. Ayah Ngah pula datang..
Hehehe..makanan abis licin utk raya pertama..

Ada soto (boleh makan dgn nasi impit atau bihun).. Ada kuah kacang.. Ada lemang dan rendang..
First time Mummy masak semua juadah raya.. Hehehe, sudah pandai sikit memasak..walau pun berpeluh merasa garam masakan berjuta kali. Al maklum la..dah la memang belum pandai masak..raya ni..masak baaaanyaaaaakkk pulak.. Lagi la tak berapa pandai. Makanya..kem salam la orang2 yg selalu Mummy sub-con time raya..hehehe..tahun ini semua Mummy buat sendiri ;)




Salam Aidil Fitri!!!


Saturday, July 11, 2015

Ayam Masak Halia (Versi Goreng)

Resipi belajar dr internet (FB) dan juga telah dicuba utk menu berbuka tadi..
Sedap! Tapi Mummy dah ubah suai sikit ;)
Tambah cili padi.. Mummy tumis bersama bawang..dan ketuk sikit dalam kuali..
Dan..disebabkan tiada daun bawang.. Mummy tambah lada benggala (hijau)..
Nyum nyum..
Makan dengan ikan kerisi goreng sambal hijau dan masak lemak labu!
Sedappp 😆