Sunday, October 13, 2013

Butter Cake A Recipe to Keep

Butter Cake Simple (Mummy copy paste dari blog Nina spt catatan di bawah, memang sedap)

Bahan-bahan
250g Gula caster
250g Butter
5 biji telur (B)
250g Tepung naik sendiri

Cara penyediaanya
1-  Panaskan oven terlebih dahulu
2-  Putarkan butter dan gula caster hingga kembang
3-  Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi
4-  Masukkan tepung naik sendiri, pukul hingga rata
5-  Kemudian tuangkan adunan dalam loyang yang telah digris, hentak sekali (jangan pula hentak sampai nak terkeluar balik adunan tuu yea - pelan-pelan sudaaa) 
6-  Bakar pada suhu 170c selama 1jam atau sehingga kek masak.  (cucuk tengah ngan lidi - kalau lidi bersih tandanya kek dah masak)

Cream Icing 
Bahan-bahan
1kg krimwell
1/2kg gula icing

Cara penyediaannya
1-  Pukul krimwell hingga kembang
2-  Masukkan gula icing yang telah diayak dan pukul hingga rata
3-  Adun bersama colour (oil base) dan dah boleh guna tuk mendeco-deco

>>>>> Adunan cream icing akan dapat sangat banyak so boleh lah buat separuh dari adunan yea 
Kalau terasa banyak juga, belah cake kepada 2-3 bahagian dan buh lah cream icing kat lapisan tengah cake  tuu :)

Selamat mencuba!
http://ninamirza.blogspot.com/2013/01/butter-cake-simple-cream-icing-paling.html?m=1

Petang tadi Mummy buat sekali lagi resipi ni..(butter cake)
Resipi ni memang mudah..bahan2nya pun mudah!
Tapi kali ni Mummy bahagi adunan kpd dua bahagian.. satu bahagian  letak cooking chocolate..satu lagi adunan asal..
Walla! Marble cake in the house!
(Cuma Mummy kena belajar teknik untuk jadikan bentuk marble tu cantik..
Tak apa..nanti kita cuba lagi!)

P.s: Loyang 8x8 ya!






No comments:

Post a Comment