Mummy suka laksa kuale (kangsar)..tapi tak reti nak buat. Mummy juga suka assam laksa.. Kalau cari resipi di internet, kebanyakannya adalah resipi assam laksa dan juga laksa utara..
Adakah sama laksa utara dan laksa kuale? Tentu sekali berbeza sebab laksanya diperbuat dari tepung yang berbeza. Laksa kuala diperbuat dari tepung gandum manakala laksa utara dan assam laksa menggunakan laksa yang diperbuat dr tepung beras. Laksa tepung gandum agak kasar teksturnya..tidak licin seperti laksa tepung beras. Oleh itu, Mummy rasa..bila dimakan bersama kuah laksa...laksa dan kuahnya bersatu..itu yang menjadikannya umph!
Dan jika dilihat...kuah laksa kuale cair kemerah-merahan (banyak cili kering?)..dan isi ikannya diblend halusss....walaupun sedemikian, rasanya tetap cukup masam, masinnya. Kalau nak cuba..kena la ke Kuala Kangsar Bandar Diraja! Ada beberapa nama yang pemes..antaranya Laksa Pak Ngah, Laksa Buyong, Laksa Lubok dan juga Laksa apa tah namanya (Pokok Limau?) yang terletak di Kota Lama kalau tak salah...
Hari ini..Mummy buat laksa utk makan tengahari...alhamdulillah, walau tak sama macam di Kuale..terubat juga rindu laksa tersebut...
Bahan:
Sepeket laksa (Mummy guna brand Twenty Twenty peket kuning yang dibeli di Giant) -rebus ikut arahan pada peket.
3 ekor ikan kembung + 3 ekor ikan sardin (fresh)
1 Bawang besar,
Cili kering yang diblend (ikut kepedasan yg diingini- mummy letak hingga kuah jd merah)
Asam keping/ gelugur
1 bunga kantan-dibelah dua
1/2 ikat daun kesom- dilirik dan ambil daunnya
Sedikit Belacan sebesar kiub pati ayam
Garam
1/2 kiub pati ayam
Telur yang direbus
Cili merah -hiris nipis
Timun -hiris memanjang kasar
Bawang besar- potong 4. Kemudian hiris membulat
Salad- hiris
Limau jika mahu
Petis atau kicap manis- jika mahu
Caranya:
Bersihkan ikan, cuci dengan air limau.
Mummy buang kepala dan ekor.
Rebus di dalam periuk (Mummy guna periuk nasi elektrik (rasanya yg 1.8liter) masukkan 5 kpg asam gelugur dan garam.
Rebus hingga menggelegak.
Keluarkan ikan..biar sejuk seketika.
Air rebusan ikan tadi jangan dibuang. Akan digunakan untuk kuah laksa.
Asingkan isi dengan tulang ikan. Blend isi ikan hingga halus (guna air rebusan tadi).
Masukkan ke dalam periuk rebusan tadi.
Kemudian, blend pula tulang ikan. Tapis..ambil airnya sahaja.
Blend bawang, cili kering dan belacan ..masukkan ke dalam kuah laksa. (mummy blend asing cili kering..dan tambah ikut kepedasan yg diingini)
Biar menggelegak.
Tambah bunga kantan serta daun kesum.
Biar reneh sehingga kepekatan yang diingini..tambah garam dan kiub ayam.
Hidang laksa, potongan salad, timun, cili, telur dan limau.
Tambah kuah. Sedap dimakan semasa panas.
Sunday, March 10, 2013
Saturday, March 9, 2013
Resipi Ayam Pepet Sambal
Dah lama anak-anak bising..nak makan ayam masak sambal macam rumah Umi (Nursery). Mummy pun poyo kata Mummy tahu masak sambal (tumis)...
Masak...anak2 kata..Mummy punya tak sama macam Kakak Athirah masak! Haish..punya sedap sambal tumis ayam Mummy ni..dikatanya tak sama macam Kakak masak! Wokeyy! Haa..pi mintak resipi dgn kakak!
Last week, Abg Shu'aib balik sekolah..dia pun terus minta mummy salin resipi yg dia dah dapatkan dr kakak..
Ok Mummy..ayam goreng.. pas tu cili kering, bawang besar, bawang putih..pas tu apa tah..shuaib dah tak ingat. Pastu Mummy masak le jadi ayam masak sambal! Ewahhh..resipi pon tak lengkap..camana nak masak?
Baru ni..hari Khamis kot..dia balik sekolah..terus tunjukkan buku conteng dia pada Mummy.
'Mummy, ni la resipi ayam masak sambal! Mummy buat tau!'
Haa..hari ni..Mummy pun masak ayam masak sambal spt yang diminta oleh anak-anak utk makan tgh sblm Shuaib ke sekolah (ganti cuti raya cina tempohari).
Bau masakan ni memang harummm mewangiii...
Makan dengan nasi panas-panas...adik tambah kicap jalen untuk kurangkn pedas...fuh! Laju je anak-anak makan bertambah 2 pinggan penuh nasi! Mummy pun suka...terbabas makan nasi banyak. Adoai!
Bahan-bahannya:
5 ketul peha ayam digoreng dgn serbuk kunyit & garam. Ketepikan.
Bahan di blend- 2 labu bawang besar, 3 ulas kecil bawang putih, 5cili kering, sehiris lengkuas, sedikit halia, sedikit belacan, 1 batang serai, 4 biji lada hitam.
Kacang panjang, tomato 1/2 biji,
2 helai daun limau purut.
Caranya:
Tumis bahan blend.
Masukkan air dan tunggu hingga air kering...(buat 2-3 kali proses ini hingga bahan blend telah masak)
Masukkn ayam yang telah digoreng tadi.
Masukkan garam secukup rasa.
Mummy tambah sedikit gula untuk balancekan rasa cili yang pedas...
Cubalah!
Masak...anak2 kata..Mummy punya tak sama macam Kakak Athirah masak! Haish..punya sedap sambal tumis ayam Mummy ni..dikatanya tak sama macam Kakak masak! Wokeyy! Haa..pi mintak resipi dgn kakak!
Last week, Abg Shu'aib balik sekolah..dia pun terus minta mummy salin resipi yg dia dah dapatkan dr kakak..
Ok Mummy..ayam goreng.. pas tu cili kering, bawang besar, bawang putih..pas tu apa tah..shuaib dah tak ingat. Pastu Mummy masak le jadi ayam masak sambal! Ewahhh..resipi pon tak lengkap..camana nak masak?
Baru ni..hari Khamis kot..dia balik sekolah..terus tunjukkan buku conteng dia pada Mummy.
'Mummy, ni la resipi ayam masak sambal! Mummy buat tau!'
Haa..hari ni..Mummy pun masak ayam masak sambal spt yang diminta oleh anak-anak utk makan tgh sblm Shuaib ke sekolah (ganti cuti raya cina tempohari).
Bau masakan ni memang harummm mewangiii...
Makan dengan nasi panas-panas...adik tambah kicap jalen untuk kurangkn pedas...fuh! Laju je anak-anak makan bertambah 2 pinggan penuh nasi! Mummy pun suka...terbabas makan nasi banyak. Adoai!
Bahan-bahannya:
5 ketul peha ayam digoreng dgn serbuk kunyit & garam. Ketepikan.
Bahan di blend- 2 labu bawang besar, 3 ulas kecil bawang putih, 5cili kering, sehiris lengkuas, sedikit halia, sedikit belacan, 1 batang serai, 4 biji lada hitam.
Kacang panjang, tomato 1/2 biji,
2 helai daun limau purut.
Caranya:
Tumis bahan blend.
Masukkan air dan tunggu hingga air kering...(buat 2-3 kali proses ini hingga bahan blend telah masak)
Masukkn ayam yang telah digoreng tadi.
Masukkan garam secukup rasa.
Mummy tambah sedikit gula untuk balancekan rasa cili yang pedas...
Cubalah!
Subscribe to:
Posts (Atom)