Wednesday, August 18, 2010

Pulut/ Santan Durian


Pernah makan pulut durian? Sesetengah orang panggil santan durian..sama aje la keduanya tu! Keenakannya.. umph..memang menjilat jari. Bagi orang yang tak makan durian... tengok aje la ye.. rugi mike weh! Dulu Mummy tahu makan aje.. sekarang ni dah sedor diri sikit (sikit je ye!) ;)

Sebenarnya tak susah untuk membuat santan durian ni. Ini resipi paling simple yang Mummy dah cuba 3 hari sudah.. cuba la.

Bahan2 yang diperlukan:
Beras pulut (Mummy guna cap floral) - rendam 1 jam
Air (nisbah air kpd beras adalah 1:1 atau 1.25:1)
-Tanak pulut dan air seperti menanak nasi (Mummy guna rice cooker ye tuan2 & puan2...)

Kelapa parut (cakap dgn tokeh kedai.. nak yang putih aje ye!)
Air suam secukupnya
Sedikit garam
Beberapa ulas durian
-Perah santan.. agak2 agar santan tidak terlalu pekat & tidak terlalu cair.
-Tambah garam secukup rasa (terasa lemak santan)
-Masukkan durian.

-Apabila pulut telah masak.. hidang di dalam pinggan...
-Tambah santan dan durian

*Mummy tidak menggunakan santan dan garam ketika menanak pulut.. kononnya menu sihat gitew! Heheheh
Jangan risau.. rasanya diJAMIN enak dan selamat mencuba!

2 comments:

  1. ;) Tapi masih serba tak kena!
    Pusing sana pusing sini... malaih dah aihhh!

    ReplyDelete