Wednesday, September 15, 2010

What's cooking?

Let's check what's in Mummy's oven right now.....
Tadaaa.....

Will update later ya!

Ni Kek Gula Hangus a.k.a Sarang Tebuan kata tuan yang bg resipi ni.. TQ MN ;)
Mmm ... nak buat kek ni mmg sgt sempoi... main campur je... cuma part nak buat gula hangus tu agak tricky sket sbb Mummy tak pernah berjaya lg membuatnya (cehh.. macam la pernah buat gula hangus berjuta kali sblum ni kan?). Dan.. kemanisan kek ni juga ok... tak la tersangat manis, kiranya just nice (haaa... sape yg tengah diet tak payah ler nak berangan makan kek ni... lari diet tu..)

Resipi Kek Sarang Tebuan :

A: (blend aje ngan blender cili tu)
1 sb mentega
5 biji telur

B: (di ayak)
1 cwn tepung
1 sb baking soda

C:
1 cwn gula - dicairkan menjadi gula hangus.. kemudian tambah
1 1/2 cwn air .... kacau hingga semuanya larut & mula menggelegak. Padamkan api. Sejukkan.

D:
1 penutup perisa vanila
1/2 tin susu pekat manis

Caranya:
Campurkan semua bahan dan kemudian tapiskan (spy tiada ketulan dalam adunan tadi).
Lenserkan loyang seperti gambar di atas dengan mentega @ marjerin.

Nota**
Gunakan 2 bancuhan di atas untuk mendapat kek seperti gambar.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment