Tuesday, October 5, 2010

Nasi Ulam

Semasa kecik Mummy pernah tinggal di rumah Tok. Setiap kali bulan puasa, Wan Nyah yang tinggal di belakang rumah Tok akan membuat nasi ulam. Pastinya kami akan menerima sepinggan penuh membukit. Masa kecik2 dulu... Mummy tak de la favour sangat Nasi Ulam ni... tapi.. bila dah tua eh! berumur sikit ni.. sering pula teringat-ingat akan keenakan Nasi Ulam tersebut.

Puasa hari tu.. Wan Teh beri ulam2 yang boleh digunakan untuk membuat nasi ulam. Mummy memang tak kenal sangat ulam2an tersebut... ada la dua tiga kerat yang dikenali sebab selalu makan. Yang lain tu... heh heh... saya surrender. Oh! Membuatnya tidaklah sukar... rasanya memang sedap. Kalau orang Pantai Timur terkenal dengan Nasi Kerabunya... orang Perak pula terkenal dengan Nasi Ulam nya.

Di kampung saya.. mudah mendapatkan ulam2an ini. Jika tiada di belakang rumah... boleh terus beli di pasar. Ada dijual di bahagian ulam/ sayur kampung di tingkat atas. Ulam2 ini telah sedia diikat sekali dan dijual dengan harga sekitar RM2 atau RM3 seikat (saya tak pasti.. sbb Wan Teh yg beri).

Bahan-bahannya :

1. Ulam-ulaman yang Mummy gunakan tempohari adalah seperti berikut:
(yg Mummy kenal adalah daun asam gelugor, daun selom, daun kunyit, daun ulam raja dan bunga kantan ;)
-diambil sehelai setiap satu bagi daun bersaiz sederhana, 2 atau 3 helai bagi daun bersaiz kecil dan separuh     sekiranya daun tersebut bersaiz besar.
- kemudian dihiris halus seperti berikut:

2. Bawang merah - dihiris
3. Halia - dihiris


4. Ikan tenggiri jeruk, digoreng dan kemudian dihancurkan
5. Kerisik
6. Nasi yang telah disejukkan (jika menggunakan nasi yang masih panas.. ulaman akan rosak/ melecur)

Cara:
Gaul kesemua bahan.
Rasa, biar cukup masin (dr ikan tenggiri jeruk) dan lemaknya (dr kerisik).
Jika ingin pedas sedikit.. bolehlah ditambah lada hitam yang telah di tumbuk secukup rasa.

Nasi Ulam yang telah digaul akan menjadi begini:

Ianya enak dimakan begitu sahaja atau bersama ikan kering bulu ayam yang digoreng garing, keropok atau apa sahaja untuk menambah selera. Mummy rasa.. jika dimakan bersama acar buah tentu enakjuga!

Selamat mencuba!

2 comments:

  1. sedap ni..tak pernah lagi makan ngan acar buah

    ReplyDelete
  2. Oh... sedap bangat! (Hehehe... apa aje la yg tak sedap ek :P )

    ReplyDelete