Saturday, April 16, 2011

Braised Yee Mee With Crab


Disini hujan sejak pagi... cuaca begitu nyaman sekali. Ni baru lepas makan tengahari. Mencuba resipi kononnya nak makan seperti di Unique Seafood, 9B-3 Jln Kemajuan12/18, P.Jaya.

Di sana kami makan braised yee mee with lobster  fresh water prawn. Sedap! Jadi..mari kita buat sendiri pula. Cuma kali ni kita guna ketam sebab Mummy & Daddy tak jumpa pula lobster  tiger prawn atau apa-apa udang besar di pasar tani subuh tadi.

Bahan-bahannya
3 yee mee - direndam/celur dalam air panas
Ketam - Mummy guna 1 1/2 ekor
5 ulas bawang putih- cincang
Halia - potong nipis
Daun bawang - potong panjang 2 inci
Kicap cair
Sos tiram
Sos ikan (jika suka)
Granul ayam
Minyak bijan

Caranya
Tumis bawang & halia.
Masukkan kicap cair, sos tiram, sos ikan dan sedikit air.
Tambahkan ketam. Biar seketika. Bila ketam dah masak..masukkan granul ayam.
Tambah mee yang telah dicelur dan d.bawang.
Akhir sekali..tambah sedikit minyak bijan.
Hidang bersama cili api potong yg direndam bersama kicap cair.

Makan semasa panas.
Selamat menjamu selera
Published with Blogger-droid v1.6.5

No comments:

Post a Comment