Sudah seminggu kita menjalankan ibadah berpuasa. Berbuka apa hari ini? Kami menikmati nasi lemak yang di hidangkan bersama ayam goreng berempah. Opah menyediakan nasi lemak dan sambal tumis, Mummy masak ikan kembung rebus goreng bersama daun kucai dan Daddy masak ayam goreng berempah. Memang ngam masakan hari ini. Tiga orang chef menyediakan juadah berbuka. Selain nasi lemak dan lauk.. ada juga potongan buah-buahan (terdiri daripada buah epal merah, oren dan buah plum) berserta air longan. Acu.. kalau terbaca entri ni.. jangan terliur ya! Nangis pun jangan. Kalau nak.. masak sendiri ;P
Untuk entri kali ini, mari kita lihat resipi yang Daddy dapatkan dari internet. Daddy siap bawa laptop ke dapur untuk masak.. hihihi. Daddy buat versi tanpa cili (resipi asal menggunakan sedikit serbuk cili) supaya anakanda berdua boleh makan bersama.
Ayam Goreng Berempah (http://resepiraidah.blogspot.com/2010/07/ayam-goreng-berempah-ii.html)
(Mummy copy paste dari blog di atas)a
Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.
Verdict :
Memang sedap! Abang & adik laju je makan ayam ni.
Selamat mencuba!
fuyoo pandai jugak daddy masak, lepas ni bleh buka gerai nasi kukus ngan ayam goreng berempah ;)
ReplyDeleteDaddy kata: cehhhh! Hahaha
ReplyDelete