Monday, September 20, 2010

Nasi Dagang Tanak

Hari tu Daddy minta Mummy masak nasi dagang. Kami  berdua memang menggemari nasi dagang terutamanya nasi dagang terengganu Makcik Gem. Oh! Terasa-rasa keenakannya. Harganya agak premium walau pun kategori kedainya memang langsung tak seswai dengan harga sepinggan nasi dagangnya.

Kalau Hari Raya Aidilfitri @ Raya Haji... Makcik Gem memang akan tutup kedai dan beraya sakan gamaknya. Mana tidaknya... kalau tak tutup kedai hampir sebulan tiap kali raya.. tak ke beraya sakan namanya? ( Hehehe.. Mummy emo sbb tak dpt makan kat kedai Makcik Gem)

Mummy memang mengaku baru nak bertatih dalam bab2 memasak ni. Memang berpeluh dingin kalau disuruh memasak lauk pauk. Kalau boleh.. mahu aje menyorok dalam jamban tak keluar2!!! (Perumpamaan aje ye..bukan cerita betoi bab menyorok nih..).

Nasib baik sekarang ni dunia ICT..semua dihujung jari. Okeh.. nak masak apa? Taip aje...dan klik..haa.. dah ada penyelesaiannya! Mummy jumpa resipi kat blog Makcik Manggis. Resipi asal ada kat sini. Tapi Mummy dah ubah suai sikit resipinya ikut keperluan keluarga. TQ ya CM..mohon copy paste.. memang Daddy dah suruh Mummy tangkap kontrak masak Nasi Dagang dihujung minggu..hehehe.

Mummy buat sempoi aje.. apa yang wajib kata orang.. hehehe... janji ada nasi, gulai ikan tongkol dan acar timun (sama macam kat gerai Makcik Gem... Daddy suka yang begini). Jom tengok resipi yang Mummy buat:

Untuk Nasi Dagang:
2 pot( saiz -160 ml) beras pulut.(Mummy guna beras Cap Floral)
4 pot beras biasa(pot yang sama)* (Mummy guna beras basmati)
3 ulas bawang merah-potong nipis
1 tbsp halba
garam secukup rasa
2 inci halia-mayang halus
1 pot pati santan (gunakan pot beras tadi) dan 4 pot air (CM guna 1:3)





Caranya:
Satukan beras pulut dan beras biasa dalam satu bekas.Cuci bersih dan rendam selama 2 jam.Toskan airnya.
-Satukan semua bahan-bahan diatas kedalam periuk nasi letrik dan masak seperti memasak nasi putih biasa.
- Mummy tindan tutup periuk dengan ulu lesung batu supaya beras kembang elok.


Dapat nasinya sebanyak ini.. Periuk Mummy saiz sederhana kot..cuba bandingkan ngan saiz botol Maggi granule tu!


Untuk Gulai Ikan Tongkol:



4 keping ikan tongkol- tongkol ada 2 jenis, pilih yang lembut isinya.
1 1/2 cawan santan pekat
4 tangkai cili kering*
1 inci lengkuas*
7 ulas bawang merah*
1 inci kunyit hidup*
1/2 paket kecil serbuk kari ikan

1 keping asam gelugur
12 biji cili api - dibuang tangkainya
minyak untuk menumis
Caranya:

Blend cili kering,kunyit,lengkuas dan bawang merah.
- Campurkan dengan 1/2 paket rempah kari ikan.


- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi hingga pecah minyak.


- Masukkan 2 cawan air dan bila mendidih, masukkan santan pekat.
  (Kalau rasa pekat sangat.. tambah lagi sedikit air)
- Kemudian masukkan ikan, garam, gula dan asam keping.
- Biarkan mendidih hingga ikan masak, taburkan cili api.






Untuk Acar Timun:


1 biji timun saiz sederhana- dihiris memanjang*
1 biji lobak merah saiz sederhana- dihiris memanjang*
* Mummy sagat dengan penyagat kasar 
Bawang merah - dihiris nipis
1 inci halia - dihiris nipis memanjang
Gula
Garam
Sedikit cuka (Mummy guna Red Apple Cider Vinegar)
- Campurkan semua bahan dan gaul sebati


Untuk gambar Acar Timun, Mummy lupa nak amik gambar... 
Gambar nasi dagang yang dah dihidang dalam pinggan pun lupa nak ambil... hehehe... hari ni baru teringat..


Selamat mencuba!


Nota untuk diri sendiri:
Sedap... boleh makan tengahari dan malam untuk Mummy, Daddy dan Opah
8-D

4 comments:

  1. salam..terima kasih sb sudi singgah blog cm dan sudi mencuba resepi nasi dagang ni:)

    ReplyDelete
  2. masak sekali pun dah menjadi..bagus2 :)

    ReplyDelete
  3. CM : Sedap! Siap jamu org yang datang rumah :)
    Zarina : Aish... malu eh =^.^= Ni baru nak belajar berperang ngan periuk dan senduk

    ReplyDelete
  4. Saya juga Nk Cuba Nnti... Rindu nasik dagang ganu

    ReplyDelete