Ini gulai kesukaan anakanda berdua. Bukanlah masak lemak original seperti N.Sembilan.. tetapi rasanya masakan ini telah diolah mengikut peredaran masa... again.. by the masterchef in da house.. siapa lagi kalau bukan Opah hihihi :)
(bukan juga resipi ciptaan Opah.. tapi telah dicampur dari majalah masakan + TV + bahan2 yg ada dirumah gamaknya..)
Aromanya sungguh wangi.. fuh! memang best.
Bahan-bahannya:
Ayam
*Bawang besar
*Bawang putih
*Halia
*Lengkuas
*Cili api
1 serai dititik
3 helai daun limau purut
1 kuntum bunga kantan jika ada
Santan
Air
Caranya:
1. Blend bahan bertanda *. Kemudian tumis dengan satu sudu besar minyak.
2. Masukkan air, serai dan ayam. Biar seketika.
3. Tambah santan, bunga kantan, daun limau purut dan kacau. Ikut kepekatan yang digemari - Opah selalu buat cair-sederhana.
4. Kacau sekali-sekala.. tambah garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment