Monday, June 13, 2011

Nasi Udang Cikgu Jawahir

Sementara menunggu adik menjalani pembedahan.. Mummy nak share resipi nasi kegemaran kami sekeluarga.. dari kecil hingga sekarang. Daddy n the kids also love this.

Dan resipi ni jugak Mummy tujukan khas buat Azreen Azila.. moga dapat dipanjangkan ilmu dari mak ini :)

Hehehe.. since Mummy belajar dari mak.. jadi resipi ni Mummy bagi nama Nasi Udang Cikgu Jawahir...

Bahan-bahannya:
4 cawan beras basmathi- basuh dan toskan
5 cawan liquid (4 cawan air dan 1 cawan susu segar)
3 labu besar (atau 5 labu saiz sederhana) bawang besar (hiris nipis dan goreng seperti membuat bawang goreng)

x

*3 ulas bawang merah (boleh juga pakai bawang besar)- dihiris
*1 ulas bawang putih- dihiris
*sedikit hirisan halia

*1 inci kulit kayu manis, 2 biji buah pelaga, 1 kuntum bunga lawang
Udang saiz besar (diletak garam dan serbuk kunyit) - goreng dan ketepikan


Caranya:
1. Blend bawang yang telah digoreng tadi bersama secawan susu (dari 5 cawan liquid tadi)

2. Tumis bahan-bahan bertanda * hingga naik baunya dan kekuningan.
3. Masukkan beras, bawang yang telah diblend bersama susu dan baki liquid.
4. Tambah garam secukup rasa. Masak menggunakan rice cooker.
5. Apabila nasi telah hampir masak (butang cook telak off).. masukkan udang yang telah digoreng tadi dan kaup balikkan. Biar seketika dalam 15 minit.

Sedap di makan bersama jelatah dan dalca.
Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment