Friday, April 30, 2010
Pulut Mangga
Pernah makan pulut mangga? Wah.. nikmatnya kalau dapat satu. First time Mummy makan masa ikut kawan balik Perlis. Perlis memang terkenal dengan buah mangganya yang manis-manis dan baik kualitinya. Selalunya buah mangga a.k.a mempelam Perlis akan masak dalam bulan Mac-April. Kita kat KL ni pegi aje ke pasar malam memang berlungguk buah mangga pada bulan Mac-April ni hasil daripada negeri Perlis.
Teringin betul nak makan pulut mangga ni.. nasib baik hari tu Carrefour ada buat Thailand Fest ke hape.. tak tau la.. tapi diorang ada buka satu warung khas makanan ala Thai kat dlm Carrefour. Dah terliur + mengidam punye pasal.. sanggup duduk makan pulut mangga sorang-sorang kat Carrefour nun.
Walaupun tak seenak yang dibuat sendiri... habis licin jua ku telan pulut mangga RM5 itu..kui..kui..kui..
Bahan nak membuatnya pun tak susah...
Resipi pulut mangga:
Mangga yang masak ranum dan manis- dikupas seperti gambar diatas
2 cwn beras pulut
1 cwn santan pekat
1 cwn air panas
1 sdt garam
1 helai daun pandan
1 sdb minyak masak
-basuh beras pulut dan masuk semua bahan dlm rice cooker (kec mangga)
-bila mendidih, kacau pulut spy tak berkerak
-tunggu hingga masak.(dipetik dr http://www.myresipi.com/top/detail/6455)
Santan
Sedikit gula perang
Sedikit garam
-satukan kesemua bahan (gula + garam ikut sesedap rasa) di atas api kecil.
Sedia untuk dihidangkan... nyum..nyum
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment