Monday, April 4, 2011

Red Velvet Cake

Apa khabar semua? Mummy hari ni dapat MC dua hari. Sejak semalam badan sakit-sakit.. tekak pun sakit.. badan macam tak sedap.. malam.. confirmed demam :(    Tapi cuaca sejak dua menjak ni memang panas betul. Tidur malam pasang aircond pun tak terasa sejuknya.

Hari ni Mummy nak share resipi yang Mummy belajar dari Rima. Memang marvelous sebab Mummy suka.. the two boys love it dan Daddy yang fussy pun SUKA!!!
Kek ni sangat sedap, lembab dan sangat sesuai dimakan bersama frostingnya.



Ni resipinya... (untuk loyang bulat saiz 6 inci atau boleh juga guna paper cup untuk cupcake yang chomel)

Bahan-bahannya (Mummy copy paste aje dr Rima):
1 1/4 cup sifted flour (Mummy pakai tpg gandum biasa)
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp cocoa powder (err..guna cocoa powder Van Houten)
1 tbsp red colouring (Mummy pakai 1 tsp shj)
1/4 cup soft unsalted butter - 57g
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup buttermilk  (1/2 cup whole milk plus 1/2 tbsp vinegar/lemon)
1/2 tsp vinegar (Mummy pakai white vinegar)
1/2 tsp baking soda

Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g unsalted butter
80g powdered sugar
1 cup fresh cream, whipped until stiff



Caranya:
  • Ayak tepung, baking powder dan garam
  • Dalam mangkuk kecil, campurkan cocoa powder & red colouring.. tambah air sedikit demi sedikit untuk menjadi pes
  • Pukul mentega & gula hingga kembang. Masukkan telur, esen vanila dan pes coklat/merah tadi.
  • Masukkan tepung dan buttermilk berselang seli (Tpg-BM-Tpg-BM-Tpg)- mula dan akhiri dgn tepung.
  • Dalam mangkuk kecil, campurkan vinegar dan baking soda. Masukkan ke dalam adunan dan gaul dengan spatula.
Bakar pada 175C selama 45 minit (ikut oven masing-masing)



Untuk frosting:
  • Pukul cream cheese dan mentega
  • Masukkan gula sedikit demi sedikit pada kelajuan rendah
  • Masukkan fresh cream dan gaul dengan spatula.
Sedia untuk dihias. Daddy suka kalau frosting ditambah dengan sedikit perahan lemon atau perahan oren.

Oh! Dan bagi yang belum pernah merasai kek Red Velvet.. cubalah dapatkannya di Bisou Bake Shop :)







3 comments:

  1. Wah merah menawan..tak sangka rajin along buat..hehe..bolehlah nak merasa nanti

    ReplyDelete
  2. Merahnye mak ngahhhh..hihihi. Bila nk dtg KL? Ni dah April dah ni. Roti tisu.. red velvet.. nasi kandar.. okeh... siapppp!

    ReplyDelete
  3. 26apr-5mei...prepare prepare... haha

    ReplyDelete